Deklaration per tablett:

Kalcium 150 mg

Fosfor  100 mg

Silica 10 mg

(Kalciumfosfat, Kiseldioxid, Sorbitol, Jordgubbsarom)

Rekommendation: 4 tabletter per dag

Vissa forskare tror att kronisk kalciumbrist är en anledningen till PMS-besvär. Kvinnor med svår PMS, som fick ett tillskott på 1 200 milligram kalcium dagligen, upplevde att symptomen minskade med 48 procent. Bland annat minskade värk och smärta

Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom också hjärtats kontraktion och medverkar vid blodkoaguleringen. För att en muskelcell, i t.ex.  hjärtat, ska kunna dra ihop sig krävs tillgång på kalciumsalt i blodet. När en muskelcell ska dras samman transporteras kalcium från blodet in i muskelcellerna genom speciella kanaler.

Rekommenderat dagligt intag: 800 mg. Under den andra hälften av graviditeten och under amningsperioden 1200-1500 mg. Behovet stiger med åldern. I 30-års åldern minskar kalciumförrådet i kroppen och då behövs ett extra tillskott.

Vid studier har det visat sig att andelen fett som omsattes under sömn var högre om kalciumintaget hade varit högt dagen före. Tidigare intag hade ingen betydelse.

För att återgå till första sidan.